Er zijn meerdere manieren om ribs te bereiden, één ervan is de zogenaamde 3-2-1 methode. Hierbij doe je je ribs eerst 3 uur zo op de BBQ, daarna gaan ze 2 uur, ingepakt in aluminiumfolie met wat vloeistof terug en de laatste fase is 1 uur zonder folie terug om weer wat steviger te worden, want ze worden zacht in folie.

De 3-2-1 methode is echter voor echte spareribs, nu zijn die hier nagenoeg niet te koop omdat wij onze varkens anders verdelen dan in de VS en hier wordt het vlees tussen de ribben weggehaald voor de speklappen. Wat hier als spareribs wordt verkocht heet in de VS baby back ribs, deze zitten hoger op het varken, het dichtst bij de ruggegraat.
Nu zijn deze baby backs malser en eerder gaar, dus 3-2-1 gaat voor onze ribjes niet helemaal op, het is eerder 3-1-1.

Van te voren heb ik het witte membraan aan de holle kant van de ribs verwijderd. Dit kun je makkelijk doen door het met een bot mes wat los te peuteren tussen twee ribs en het dan er af te trekken met een stukje keukenpapier.
Daarna heb ik beide kanten van de ribs ingewreven met de All Purpose Rub alles in plastic folie ingepakt en weer terug in de koelkast gezet. Een droge rub hoeft niet heel lang in te trekken.

Ervan uitgaande dat de ribs een uur of vijf de BBQ op moesten heb ik om 12 uur de smoker aangestoken zodat de ribs er zo rond één uur op konden.
Toen de BBQ rond de 110 C. was heb ik de ribs er op gedaan eventueel kan je rookhout toevoegen.

Na drie uur heb ik de ribs er af gehaald en elk rack, individueel, ingepakt in aluminium folie met een eetlepel appelsap.

Ik heb een van rol dikke aluminium folie twee lagen gebruikt. Zorg dat het goed luchtdicht is, maar doe het niet te vast anders prikt er een botje doorheen en dan kun je weer opnieuw beginnen. De ribs moeten gewoon lekker kunnen stomen.

Het inpakken gaat het gemakkelijkst als je de ribs op de folie legt , dan de lange kanten naar elkaar doet en dit oprolt. Daarna rol je één zijkant dicht en van de andere maak je een soort tuit waar je de appelsap in kan doen. Daarna rol je ook die kant dicht.

Nadat ze ingepakt waren heb ik ze weer terug op de BBQ gelegd.

Een uur later heb ik de pakketjes er af gehaald en de ribs uitgepakt. Doe dit voorzichtig want er komt stoom uit de pakketjes! De ribs moet je voorzichtig behandelen als ze uit de folie komen want ze zijn door het stomen zacht geworden.

Nu mogen ze nog een uurtje terug op de BBQ om weer wat steviger te worden aan de buitenkant. Na een half uurtje heb ik de ribs ingesmeerd met barbecue saus. Ik gebruik meestal de Southern Blues, maar de KC Pitmaster, Red Raspberry, Smoky Sweet of de Harvest Apple kunnen ook heel goed gebruikt worden.

Toen de ribs gaar waren heb ik ze van de BBQ gehaald en nog even 10 minuutjes laten rusten onder aluminium folie, op die manier kunnen de sappen zich weer verdelen en daar wordt het vlees sappiger van.